Het verhaal van André
In 1987 was het een zwarte dag voor André Scheers, hij raakte zwaar verbrand bij een ongeval in Zwijnaarde. Gedurende 11 maanden verbleef André in het UZ Gent. Van de eerste drie à vier maanden na zijn ongeval heeft André niet veel besef meer. Elke dag werd hij voor de verzorging in slaap gedaan. Bij het wakker worden was er telkens weer die helse pijn. De artsen hebben lang gevreesd voor het behoud van zijn beide benen. André werd 5 weken in kunstmatige coma gehouden. In deze weken mocht zijn echtgenote Rose-Marie enkel achter glas bij haar man op bezoek. Na 6 maanden mocht hij voor het eerst zijn kinderen weer zien. Dat bezoek vond plaats in de cafetaria van het ziekenhuis: André was de eerste patiënt die sinds de oprichting van het brandwondencentrum bezoek buiten de kamer mocht ontvangen. Zijn jongste zoon Wim wilde van in het begin alles weten over het verblijf in het ziekenhuis, terwijl de oudste zoon Bart er liever niks over hoorde. Hij was bang om er over te dromen.
Naast de nare herinneringen, heeft André ook mooie herinneringen aan zijn tijd in UZ Gent. Hij werd er heel goed verzorgd en er werd ook heel wat afgelachen samen met verpleegkundigen en het andere personeel. Hij werd steeds verzorgd door dezelfde mensen, waardoor hij een sterke band kon opbouwen met de verpleging. De gesprekken met prof. Monstrey gaven hem veel vertrouwen bij de operaties en de behandelingen die hij moest ondergaan. Ook zijn echtgenote kon steeds rekenen op steun van en op een goede uitleg door de hoofdverpleging. Thuisgekomen kon André rekenen op steun van zowel familie, buren, vrienden en ook van zijn werkmakkers. Ondanks zijn kritieke toestand verloren hij en zijn familie nooit de moed. In het revalidatiecentrum kwam hij tot het besef dat hij één van de gelukzakken was: hij zag er patiënten die het nog moeilijker hadden dan hijzelf. Vooral de kinderen raakten hem heel diep. André had al een gezin maar die patiëntjes stonden nog aan het begin van hun leven… Thuis in Itegem begon hij feesten te organiseren om het bwc en de vzw financieel te steunen en zo veel mogelijk patiënten een houvast te bieden.
Oprichting van de vzw
Één van de pioniers van de oprichting van de vzw, is André Scheers. In 1987 raakte André zwaar verbrand bij een werkongeval in Zwijnaarde. Gedurende 11 maanden verbleef André in het UZ Gent. Ondanks zijn kritieke toestand, verloren hij en zijn familie nooit de moed. Integendeel, eens terug thuis begon André allerlei activiteiten te organiseren om brandwondenpatiënten te steunen.
in 1992 kwam er slecht nieuws: het brandwondencentrum dreigde te sluiten omwille van een ontoereikende financiering voor de brandwondenzorg. Enkele enthousiaste ex-brandwondenpatiënten, familieleden en leden van het brandwondenteam bundelden hun krachten. De vzw was geboren. Deze enthousiastelingen startten acties om het brandwondencentrum in Gent open te houden. Ze kwamen op straat en verzamelden op twee weken tijd 30.000 handtekeningen voor het heropenen van de dienst.
Na maanden onderhandelen met de directie van het ziekenhuis en door druk uit te oefenen op de overheid, slaagden de toenmalige bestuursleden erin om het brandwondencentrum gedeeltelijk terug te laten openen. Één jaar later kon de volledige afdeling terug opstarten.
In juni 2002 werd het André Scheershuis geopend. Dit maakt deel uit van het brandwondencentrum van het UZ Gent. Het huis doet dienst als ontspanningsruimte voor de familie van de patiënten die opgenomen zijn in het brandwondencentrum. Het is tevens een opvang- en ontmoetingsplaats voor de ex-brandwondenpatiënten en hun familie die nood hebben aan sociale- en/of psychologische ondersteuning.
Wat we doen?
De vzw streeft er naar om de brandwondenpatiënten en hun omgeving maximaal te ondersteunen op sociaal, psychologisch, materieel of financieel vlak. Ook na het beëindigen van de acute medische behandeling wil de vzw de patiënten en hun familie helpen bij de re-integratie als persoon in de maatschappij. De vzw organiseert jaarlijks tal van activiteiten om de brandwondenpatiënten van alle leeftijden te informeren en onderlinge contacten te bevorderen. Ook familieleden en kennissen zijn meer dan welkom op onze activiteiten. Neem zeker een kijkje in onze kalender en schrijf je vandaag nog in voor één van de komende activiteiten.
Tania De Vylder
brandwondenpatiënt – voorzitter vzw
Dominique Hallaert
brandwondenpatiënt – penningmeester vzw
Lut Lafaut
partner van brandwondenpatiënt – secretaris van de vzw
André De Vos
brandwondenpatiënt
André Scheers
brandwondenpatiënt
Els Geenens
brandwondenpatiënt
Karel Claes
waarnemend diensthoofd bwc UZ Gent
Kurt Budts
trouwe medewerker
Tine Nuyttens
Waarnemend hoofdverpleegkundige brandwondencentrum UZ Gent
Patriek Duyck
brandwondenpatiënt en vrijwilliger in brandwondencentrum UZ Gent
Kim De Mey
wetenschappelijke medewerker Brandwondencentrum UZ Gent
De mensen achter de vzw
Het bestuur van de vzw bestaat uit 11 enthousiaste vrijwilligers.Jong-oud, patiënt- familielid, arts-verpleger,…
Iedereen is vertegenwoordigd.